Blog

Swipe to the left
Ξενοδοχείο στην Ισλανδία χρησιμοποιεί τον φωτισμό ως ξυπνητήρι
27 Μαΐου 2019

Ξενοδοχείο στην Ισλανδία χρησιμοποιεί τον φωτισμό ως ξυπνητήρι

Οι επισκέπτες στο ξενοδοχείο Retreat στην Ισλανδία μπορούν να «κλείσουν» ένα «φυσικό» ξυπνητήρι μαζί με την καθημερινή τους εφημερίδα και το πρωινό τους. Ανάλογα, με την ώρα που ζητά ο επισκέπτης, ενεργοποιείται ένας πεντάλεπτος δυναμικός κύκλος, κατά τη διάρκεια του οποίου αλλάζει η ένταση του φωτισμού από 0% έως 90% και το χρώμα του φωτισμού από πιο πορτοκαλί (2100Κ) σε πιο λευκό (5600Κ), με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες θα ξυπνήσουν ομαλά και σταδιακά, όχι μέσω του ήχου – όπως στα κλασικά ξυπνητήρια – αλλά μέσω του φωτισμού.

Ουρανοξύστης αγρόκτημα με τη χρήση λαμπτήρων LED
22 Μαρτίου 2019

Ουρανοξύστης αγρόκτημα με τη χρήση λαμπτήρων LED

Ρομποτικό φυτώριο, κόστους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Σουηδία.

Ο φωτισμός LED στους πίνακες ζωγραφικής
25 Φεβρουαρίου 2019

Ο φωτισμός LED στους πίνακες ζωγραφικής

Οι καλλιτέχνες είναι συχνά πρωτοπόροι στις νέες τεχνολογίες και σε καινούργιες λύσεις και μεθόδους που οδηγούν την τέχνη σε ένα νέο επίπεδο. Για τον καλλιτέχνη, το φως και τα υλικά του είναι τα δύο βασικά στοιχεία με τα οποία θα δουλέψει. Δεν είναι παράξενο το ότι ο φωτισμός LED έχει γίνει ένα σημαντικό στοιχείο για αυτόν.

5 λάθη που γίνονται κατά την αναβάθμιση του φωτισμού
15 Ιανουαρίου 2019

5 λάθη που γίνονται κατά την αναβάθμιση του φωτισμού

Σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τον φωτισμό του χώρου σας σε LED; Μην κάνετε τίποτα μέχρι να ελέγξετε τα 5 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι με τον νέο φωτισμό LED.

Ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού!
13 Νοεμβρίου 2018

Ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σαλονιού!

Τα Χριστούγεννα είναι ήδη πολύ κοντά και έχουμε ξεκινήσει να σκεφτόμαστε τον στολισμό του σπιτιού μας. Το πρώτο μέρος του σπιτιού που στολίζουμε για τα Χριστούγεννα είναι πάντα το σαλόνι. Και είναι άκρως λογικό, μιας και εκεί είναι που δεχόμαστε καθημερινά τους καλεσμένους μας και φυσικά εκεί γίνεται και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή το ρεβεγιόν. Γι’ αυτό εξάλλου και βάζουμε εκεί και το δέντρο μας, ώστε να το θαυμάζουν όλοι!

Με ποιους τρόπους όμως μπορείτε να φροντίσετε για την διακόσμηση του σαλονιού σας, ώστε να δείχνει ζεστό και φιλόξενο, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και στο κλίμα των ημερών; 

Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο;
9 Οκτωβρίου 2018

Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο;

Η τεχνολογική επανάσταση προς τις λεγόμενες "έξυπνες πόλεις'' προχωράει με γοργούς ρυθμούς, και ο φωτισμός δείχνει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της!

Στο πλαίσιο της διάσκεψης LUX (Lighting Fixture Design) που διεξάγεται στο Λονδίνο, έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια οι πέντες κορυφαίες έξυπνες πόλεις, όπου ο φωτισμός επιτρέπει στις αρχές της κάθε πόλης να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο διαχείρισης των σημείων υψηλής συγκέντρωσης του πληθυσμού.

Τα έξυπνα φωτιστικά δρόμου στο Ελσίνκι θα σας βρίσκουν πάρκινγκ!
1 Σεπτεμβρίου 2018

Τα έξυπνα φωτιστικά δρόμου στο Ελσίνκι θα σας βρίσκουν πάρκινγκ!

Τα εγκατεστημένα φωτιστικά δρόμου της πόλης του Ελσίνκι, βοηθούν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης τους οδηγούς να βρουν  χώρο στάθμευσης.

Η πιλοτική αυτή εγκατάσταση χρησιμοποιεί τις IP μικροκάμερες (βιντεοκάμερες με δυνατότητα σύνδεσης και επικοινωνίας με δίκτυο 'Ιντερνετ) που τοποθετούνται πάνω στα φωτιστικά για να παρακολουθούν τον χώρο.

Οι λάμπες αλογόνου και φθορίου πρόκειται να απαγορευθούν στην Ευρώπη
28 Ιουνίου 2018

Οι λάμπες αλογόνου και φθορίου πρόκειται να απαγορευθούν στην Ευρώπη

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα οδηγήσει στην απαγόρευση της χρήσης λαμπτήρων αλογόνου και φθορίου σαν πηγές φωτός μέχρι το 2020. Μέρος των νέων περιβαλλοντικών νόμων (eco-design) που βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής ορίζει όλες οι πηγές φωτός να έχουν ως ελάχιστη απόδοση φωτεινότητας τα 85Lumens ανά Watt και μέγιστη αναμονή απόκρισης ενέργειας τα 0,5W. Από τη στιγμή που οι κλασσικές λάμπες αλογόνου έχουν απόδοση περίπου 25Lm/W και οι λάμπες φθορίου μπορούν να φθάσουν μέχρι και 60Lm/W άρα και οι δύο αυτές τεχνολογίες θα απαγορευτούν, εξ’ αιτίας αυτού του νόμου. Οι νέοι περιβαλλοντικοί νόμοι (eco-design laws) έχουν γίνει γνωστοί ως Bulb Ban, αφού σταδιακά θα καταργήσουν τις μη αποτελεσματικές πηγές φωτός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι νόμοι έχουν ήδη σταδιακά καταργήσει τους λαμπτήρες πυράκτωσης τα τελευταία χρόνια. Η απομάκρυνση των λαμπτήρων πυράκτωσης από την αγορά έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, από τότε που η εικόνα της λάμπας αναπαριστά τον φιλικό προς το περιβάλλον φωτισμό στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, όταν βγήκαν στην αγορά οι λάμπες οικονομίας (CFL), οι καταναλωτές δεν τις δέχτηκαν και πολλοί παραπονούνταν για την «κρύα θερμοκρασία» φωτισμού και για την αργή τους ανταπόκριση. Ειδικά, η παρουσία υδραργύρου έγινε η αχίλλειος πτέρνα του προϊόντος, αφού υπονομεύει τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του προϊόντος. Και ενώ λίγοι θρήνησαν για το χαμό των λαμπτήρων οικονομίας (CFL), η καμπάνια για την καταπολέμηση της απομάκρυνσης των λαμπτήρων αλογόνου ξεκίνησε, ήδη, από τη βιομηχανία της διασκέδασης. Το κίνημα «Σώστε τον φωτισμό της σκηνής» ξεκίνησε από τον οργανισμό σχεδιαστών φωτισμού, τα μέλη του οποίου εργάζονται σε θέατρα και μουσικές εκδηλώσεις. Το προσχέδιο των νέων κανονισμών, επίσης προτείνει, την επιστροφή μας σε φωτιστικά με αντικαθιστάμενες λάμπες. Σχετικά με αυτό, οι κατασκευαστές θα πρέπει να φτιάχνουν φωτιστικά με αποσπώμενες και αντικαθιστάμενες πηγές φωτός από την εφαρμογή του νόμου τον Σεπτέμβριο του 2020. Επιπλέον, οι κατασκευαστές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι πηγές φωτός και ο εξοπλισμός τους βρίσκονται στα πλαίσια του κανονισμού. Με τον τρόπο αυτό, με την επιβολή του νέου κανονισμού, σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην κατασκευή λαμπτήρων και φωτιστικών.

Μπορεί ο φωτισμός να μειώσει την εγκληματικότητα στους δρόμους;
22 Μαΐου 2018

Μπορεί ο φωτισμός να μειώσει την εγκληματικότητα στους δρόμους;

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, το πείραμα της Νέας Υόρκης απέδειξε τη σχέση μεταξύ εγκλήματος και νύχτας.

Μια μεγάλη έρευνα στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι ο φωτισμός μπορεί να περιορίσει τις εγκληματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια εντύπωση που έχουμε όλοι όταν περπατάμε τη νύχτα, είναι πως όσο καλύτερα φωταγωγείται ένας δρόμος, τόσο πιο ασφαλής είναι. Ωστόσο, δεν είχε υπάρξει κάποια έρευνα που να το αποδείκνυε αυτό – τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η ερευνητική ομάδα “Crime Lab” σχεδίασε ένα πείραμα έξι εβδομάδων, όπου εξέταζε 80 δημόσια συγκροτήματα πολυκατοικιών με υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας. Στα μισά περίπου συγκροτήματα τοποθετήθηκαν νέα, σύγχρονα φώτα δρόμου, ενώ στα υπόλοιπα όχι. Το πείραμα έδειξε ότι στα συγκροτήματα που τοποθετήθηκε ο νέος φωτισμός σημειώθηκε σημαντική μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας, σε σχέση με τα συγκροτήματα που έμεινα με τον παλιό τους φωτισμό. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εγκατάσταση του κατάλληλου φωτισμού οδήγησε σε μείωση 7% του δείκτη των «σοβαρών» εγκλημάτων, όπως είναι ο φόνος, η ληστεία, η βιαιοπραγία κ.α. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μόνο της νύχτας σημειώθηκε 3% μείωση σε αυτού του τύπου τα εγκλήματα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και οι ίδιοι οι κάτοικοι των συγκροτημάτων εκτίμησαν τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα 2/3 των κατοίκων ένιωθαν καλύτερα με το νέο φωτισμό. Παρά το γεγονός, ότι έχει προηγηθεί ένας μικρός αριθμός ερευνών αναφορικά με τη σχέση φωτισμού και εγκλήματος, αυτή η έρευνα στοιχειοθετεί το πρώτο ολοκληρωμένο πείραμα που μπορεί να δείξει, πραγματικά, ποια είναι η επίδραση του φωτισμού στην εγκληματικότητα. Προηγούμενες έρευνες που είχαν διεξαχθεί σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είχαν μία πολύ μπερδεμένη εικόνα αναφορικά με τη σχέση επιπέδου φωτισμού και εγκλήματος. Αντιθέτως, το πείραμα της Νέας Υόρκης αποδεικνύει την αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ εγκλήματος και έλλειψης φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πηγή: http://luxreview.com/article/2018/03/major-study-finds-lighting-cut-crime-by-39-

Με τη χρήση του LED, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μάς αποκαλύπτουν το δρόμο που δεν μπορούμε να δούμε!
18 Απριλίου 2018

Με τη χρήση του LED, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μάς αποκαλύπτουν το δρόμο που δεν μπορούμε να δούμε!

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η τεχνολογία στον φωτισμό των αυτοκινήτων διανύει μια επαναστατική περίοδο, η οποία οδηγεί σε νέα, σύγχρονα μοντέλα οχημάτων που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία γίνονται δυνατές κυρίως λόγω της ανάπτυξης στη χρήση λαμπτήρων LED, της ίδιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στη νεότερη γενιά του οικιακού φωτισμού. Οι λάμπες LED είναι μικρότερες σε μέγεθος, δεν θερμαίνονται και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις κλασικές λάμπες αυτοκινήτου. «Οι λάμπες LED μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε περισσότερο φως σε μικρότερο χώρο, και με αυτό το τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα σήμα κατατεθέν για το κάθε μοντέλο», λέει ο Shannen Borngesser, ο ειδικός μηχανικός φωτισμού της General Motors. Οι προβολείς του αυτοκινήτου μπορούν να κατασκευαστούν σε διάφορα σχήματα και σχέδια, οπότε, έτσι, δίνουν ταυτότητα σε ένα αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα μοντέλο. Παράλληλα, οι κατασκευαστές αναπτύσσουν νέους τρόπους για να κάνουν πιο ασφαλή την οδήγηση, χρησιμοποιώντας το φως. Συνδυάζοντας λάμπες LED και κάμερες, οι προβολείς ενός οχήματος μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από φως σε υψηλή ή χαμηλή σκάλα. Για παράδειγμα, οι προβολείς θα μπορούσαν να αλλάζουν το φωτισμό τους, ώστε να ταιριάζει ακριβώς στις εξωτερικές συνθήκες. Σε αυτό, φυσικά, συμβάλλει η όλο και αυξανόμενη χρήση των λαμπτήρων LED που επιτρέπει στους κατασκευαστές να αναπτύξουν την παραπάνω τεχνολογία. Δεδομένου ότι οι λάμπες LED έχουν μικρότερο μέγεθος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα στο εσωτερικό των προβολέων.

Copyright © 2018 - 2019FOS Support by fixit-logo