Blog - ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Swipe to the left
ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
16 Φεβρουαρίου 2016

Η κατάλληλη για το περιβάλλον σας θερμοκρασία χρώματος 
Αν έχετε αντικαταστήσει ποτέ ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως με έναν λαμπτήρα φθορισμού και παρατηρήσατε πόσο ‘‘κρύο‘‘, απωθητικό, ή εντελώς άσχημο φάνηκε το δωμάτιο μετά την αναβάθμιση στα φώτα τότε έχετε βιώσει πόσο δραματικά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και τη διάθεση η θερμοκρασία χρώματος. Τα πάντα σε ένα δωμάτιο επηρεάζονται από την πηγή φωτός στο χώρο αυτό. Έναν τοίχο που δείχνει άσπρος υπό μια πηγή φωτός 3200K, μπορεί να τον δείτε πράσινο υπό μια πηγή φωτός 4000K. Ο ίδιος τοίχος κάτω από μια πηγή φωτός 2500K μπορεί να φαίνεται κίτρινος. Αυτός είναι ο λόγος που οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συμβουλεύουν να τοποθετήσετε πρώτα τα φωτιστικά στοιχεία και να επιλέξετε λαμπτήρες, και κατόπιν να βάψετε και να τοποθετήσετε τα έπιπλα σ’ ένα δωμάτιο.
Το χρώμα που θα επιλέξετε στο χρωματοπωλείο που φωτίζεται από λάμπες φθορισμού μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετικό όταν το κοιτάξετε κάτω από τις λάμπες που έχετε στο σπίτι», λέει ο Cory Bergeron, ένας δημιουργός επαγγελματικών βίντεο. Το μόνο διαφορετικό πράγμα στις τέσσερις όψεις του ίδιου υπνοδωματίου είναι η θερμοκρασία χρώματος που εκπέμπουν οι λαμπτήρες LED. Η εμφάνιση ενός δωματίου από τη μία, η θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων του από την άλλη, μπορεί να έχουν κάποιες μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις στον τρόπο που ζει κανείς και εργάζεται στο χώρο αυτό.

Ο Danyelle Kukuk, διευθυντής παραγωγής και κατηγοριοποίησης προϊόντων για την εταιρία Batteries Plus Bulbs, λέει ότι οι λαμπτήρες που προσομοιάζουν στο φως της ημέρας (στην κλίμακα μεταξύ 5000K και 6500K) είναι όλο και πιο δημοφιλής σε μια σειρά από δωμάτια. Σημειώνει: «Ορισμένοι πελάτες προτιμούν να έχουν στις κρεβατοκάμαρές τους λαμπτήρες που ‘βγάζουν‘ φως ημέρας, επειδή το χρώμα αυτό δίνει την αίσθηση της ημέρας και τους βοηθά στο γρήγορο πρωϊνό ξύπνημα σε σχέση με το μαλακό-λευκό και νωχελικό φως που εκπέμπουν οι ‘‘θερμοί‘‘ λαμπτήρες.
Επίσης, πολλά από τα φώτα ανάγνωσης στην αγορά, ‘βγάζουν’ φως ημέρας, καθώς το χρώμα παρέχει μεγάλη αντίθεση μεταξύ μαύρου τόνου σε λευκό ή υπόλευκο χαρτί, πράγμα που καθιστά το διάβασμα ευκολότερο για τα μάτια.Ο Kukuk λέει επίσης πως οι λαμπτήρες με φως της ημέρας είναι δημοφιλείς και στα μπάνια, επειδή είναι πιο εύκολο για τις γυναίκες να δούνε πως δείχνει το μακιγιάζ τους στο εξωτερικό φως. Ορισμένες μελέτες λένε πως το φως στα μπλε τμήματα του φωτιστικού φάσματος μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε το πρωί, καθιστώντας τους λαμπτήρες με ψυχρό-λευκό και με φως ημέρας ιδιαίτερα κατάλληλους για υπνοδωμάτια.
Ανξαρτήτως του τι θα κάνετε για να αλλάξετε τον φωτισμό γύρω σας, να θυμάστε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τη διάθεσή σας και τη γενική υγεία σας. «Το φως μπορεί να κάνει ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημά σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά», λέει η Sally Augustin, Ph.D., με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Ψυχολογία.

Πώς να ρυθμίσετε αρμονικά τη θερμοκρασία χρώματος στο σπίτι σας 
Υπάρχουν μερικές δημοφιλείς βασικές στρατηγικές επιλογής των λαμπτήρων για το σπίτι. Ίσως το πιο σύνηθες είναι να επιλέξετε μια θερμοκρασία χρώματος που σας αρέσει, μάλλον στο φάσμα του ‘θερμού‘ φωτός, και να τοποθετήσετε τέτοιους λαμπτήρες σε όλο το σπίτι. Αυτό έχει το πλεονέκτημα του ομοιόμορφου φωτισμού σε ολόκληρο το σπίτι, κάτι που κάνει την μετάβαση από το ένα δωμάτιο στο άλλο πιο αρμονική. Εναλλακτικά, ‘θερμοί‘ λαμπτήρες μπορούν να χρησιμοποιούνται για τον βασικό φωτισμό στο σαλόνι, την τραπεζαρία τα υπνοδωμάτια και τους διαδρόμους, και λαμπτήρες ‘ψυχρού‘ ή ημερήσιου φωτισμού μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σημεία όπου χρειάζεται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Στα μπάνια, το γκαράζ, τα γραφεία, την κουζίνα (κάποια σταθερά φωτιστικά πάνω από χώρους εργασίας), τα εστιασμένα φώτα ανάγνωσης ή τα επικεντρωμένα σε κάποιο θέμα, είναι όλα φωτιστικά που ο καταλληλότερος λαμπτήρας για αυτά είναι θερμοκρασίας χρώματος ‘λευκό-ψυχρό‘ ή φωτισμού ημέρας. Δεν υπάρχουν βεβαίως αυστηροί κανόνες σχετικά με τα είδη των λαμπτήρων που θα χρησιμοποιηθούν. Το βασικό είναι να πειραματιστείτε για να δείτε ποιά φώτα δείχνουν καλύτερα για εσάς σε κάθε φωτιστικό του σπιτιού.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Χάρη στην άνοδο των LED, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα χρωμάτων από ότι ήταν διαθέσιμο μέσω άλλων τεχνολογιών, η αρμονική ρύθμιση του χρώματος φαίνεται πως ενδιαφέρει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που αναζητούν να ορίσουν το φωτιστικό ύφος του χώρου τους, μέσω του σχεδιασμού φωτισμού. Η επιλογή επίσης της τεχνολογίας των ρυθμιζόμενων λαμπτήρων προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα να σας απαλλάξει από την υποχρέωση να διαλέξετε ένα μόνο λαμπτήρα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Σύμφωνα με την Catherine Feliz, διευθύντρια προϊόντων φωτισμού της Philips, το σύστημα Hue έχει τέσσερις προκαθορισμένες ενσωματωμένες επιλογές για τη θερμοκρασία χρώματος: για χαλάρωση, για ανάγνωση, να συγκέντρωση και για δραστηριότητα. Επομένως αν για παράδειγμα τα παιδιά διαβάζουν τα μαθήματά τους κάθε απόγευμα μεταξύ 5 και 6, μπορείτε να προγραμματίσετε τον λαμπτήρα ώστε να εκπέμπει περίπου στα 4300K, κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, και αμέσως μετά να ρυθμιστεί περίπου στα 2100Κ δηλαδή σε διάθεση χαλάρωσης , έτσι ώστε να βοηθήσει τον σώμα σας να χαλαρώσει όσο πλησιάζει το τέλος της ημέρας.

See more at: Full Article

Source: http://www.techhive.com/article/2887143/how-to-optimize-your-home-lighting-design-based-on-color-temperature.html

Copyright © 2018 FOS Designed and developed by Netsteps