Blog - Τα έξυπνα φωτιστικά δρόμου στο Ελσίνκι θα σας βρίσκουν πάρκινγκ!

Swipe to the left
Τα έξυπνα φωτιστικά δρόμου στο Ελσίνκι θα σας βρίσκουν πάρκινγκ!
1 Σεπτεμβρίου 2018

Τα εγκατεστημένα φωτιστικά δρόμου της πόλης του Ελσίνκι, βοηθούν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης τους οδηγούς να βρουν  χώρο στάθμευσης.

Η πιλοτική αυτή εγκατάσταση χρησιμοποιεί τις IP μικροκάμερες (βιντεοκάμερες με δυνατότητα σύνδεσης και επικοινωνίας με δίκτυο 'Ιντερνετ) που τοποθετούνται πάνω στα φωτιστικά για να παρακολουθούν τον χώρο.

Οι συγκεκριμένες κάμερες παράγουν δεδομένα, τα οποία διερμηνεύονται από αναλυτές εικόνας που βρίσκονται στο Cloud (σε online Servers αποθήκευσης δεδομένων), ώστε να εκτιμούν κάθε φορά αν είναι ελεύθερη η θέση πάρκινγκ που βρίσκεται στο πεδίο εφαρμογής τους. Στη συνέχεια, και σε πραγματικό χρόνο, η πληροφορία αυτή προωθείται στις αρχές της πόλης και στους οδηγούς. Επιπλέον, τα δεδομένα αυτά γίνονται διαθέσιμα και σε προγραμματιστές άλλων εφαρμογών προς αξιοποίηση.

Το μικρής κλίμακας αυτό πείραμα είναι σχεδιασμένο στο πλαίσιο του λεγόμενου «δυναμικού και έξυπνου τρόπου παρκαρίσματος» και αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία μεταξύ της Philips Lighting, του Forum Virium Helsinki μιας μονάδας καινοτομιών της Φινλανδικής πρωτεύουσας που ασχολείται με ψηφιακές εφαρμογές για την πόλη, και την ελβετική εταιρία Parquery, εξειδικευμένη σε θέματα πάρκινγκ. Επίσης, το πείραμα αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, στο οποίο το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Ελσίνκι εξετάζει το ενδεχόμενο της χρήσης του Δημόσιου φωτισμού να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών του Internet of Things.

Ο αστικός χώρος στάθμευσης θεωρείται ένας δυναμικός τομέας ανάπτυξης εφαρμογών για τις λεγόμενες "έξυπνες πόλεις".

Μελέτες για το Σαν Φρανσίσκο έχουν δείξει ότι το 30% της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη προκαλείται από τους οδηγούς που αναζητούν ελεύθερο σημείο στάθμευσης, οπότε η μείωση αυτού του χρόνου αναζήτησης μπορεί να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον προκαλούμενο θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων.

Επιπλέον, έχοντας ακριβή εικόνα για τις θέσεις στάθμευσης (σημεία και ποσότητα), οι Αρχές των πόλεων μπορούν να περιορίσουν την παράνομη στάθμευση και να αναπτύξουν έναν δυναμικό τρόπο τιμολόγησης για τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ με βάση τα δεδομένα χωρητικότητας και χρήσης.

Η συνεχής παρακολούθηση των χώρων στάθμευσης βοηθά επίσης στο να εντοπιστούν τα σημεία συμφόρησης και να ενεργοποηθούν μηνύματα προς τους οδηγούς για ανακατεύθυνσή τους προς τις ελεύθερες θέσεις. Στο μέλλον, τα φωτιστικά των δρόμων θα φέρουν φωτεινές ενδείξεις, ώστε να διευκολύνουν τον εντοπισμό των ελεύθερων χώρων στάθμευσης σε δρόμους της πόλης.

Η Philips αναφέρει πως η πρωτοβουλία αυτή επιτρέπει στην πόλη του Ελσίνκι να εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο της αξιοποίησης της τεχνολογίας του βίντεο για τους "έξυπνους" χώρους στάθμευσης καθώς και να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης αυτού του τύπου παρακολούθησης.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η διαχείριση των χώρων στάθμευσης μέσω των φωτιστικών δρόμου, μπορεί να μειώσει τον μέσο όρο του χρόνου αναζήτησης θέσης στάθμευσης κατά 40%, να μειώσει τη μέση κυκλοφορία σε μίλια κατά 30% την ημέρα και να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους πετυχαίνοντας μείωση της κυκλοφορίας.

Η βιομηχανία του φωτισμού διακρίνει τις τεράστιες δυνατότητες που παρουσιάζονται, ώστε ο φωτισμός δρόμου να εξελιχθεί ως η ψηφιακή ραχοκοκαλιά των έξυπνων πόλεων.

Ήδη, μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση δημόσιων φωτιστικών για την παροχή Wi-Fi υπηρεσιών, την λήψη ήχων από πυροβολισμούς και την παρακολούθηση του ύψους του χιονιού.

 

Πηγή: http://luxreview.com/article/2017/07/helsinki-s-iot-street-lights-will-find-you-a-parking-place

Copyright © 2018 FOS Designed and developed by Netsteps