Blog - Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο;

Swipe to the left
Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο;
9 Οκτωβρίου 2018

Η τεχνολογική επανάσταση προς τις λεγόμενες "έξυπνες πόλεις'' προχωράει με γοργούς ρυθμούς, και ο φωτισμός δείχνει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της!

Στο πλαίσιο της διάσκεψης LUX (Lighting Fixture Design) που διεξάγεται στο Λονδίνο, έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια οι πέντες κορυφαίες έξυπνες πόλεις, όπου ο φωτισμός επιτρέπει στις αρχές της κάθε πόλης να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο διαχείρισης των σημείων υψηλής συγκέντρωσης του πληθυσμού.

5) Λος Άντζελες

Το Λος Άντζελες βρίσκετε ήδη σε ένα σχέδιο αντικατάστασης όλων των παλιών λαμπτήρων ατμού-νατρίου, με έξυπνα φωτιστικά LED. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο έχει αποφέρει τη μετατροπή σχεδόν 200.000 φωτιστικών δρόμου. Το έργο έχει εξοικονομήσει στην πόλη πάνω από εννέα εκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει συμβάλλει στη μείωση του εγκλήματος.

Οι υπάρχουσες κολώνες με τα φωτιστικά δρόμου αντικαθίστανται από «έξυπνους πόλους», οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ασύρματη τεχνολογία αιχμής 4G και ενεργούν ενισχυτικά για το σήμα της τηλεφωνίας σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Τα έξυπνα φώτα δρόμου έχουν επίσης την δυνατότητα να προειδοποιούν τις αρχές της πόλης σε περίπτωση που κάποιο εξάρτημά τους πάθει βλάβη και χρειάζεται επισκευή, καθώς επίσης είναι σε θέση να παρακολουθούν και να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα κυκλοφορίας και τη διαθεσιμότητα των χώρων στάθμευσης.

Μερικά φώτα δρόμου του Λος Άντζελες είναι επιπλέον ικανά μέσω αισθητήρων να συλλαμβάνουν ήχους από συγκρούσεις αυτοκινήτων, στέλνοντας αμέσως σχετικό σήμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

 4) Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη έχει θέσει στόχο να γίνει το πρώτο «έξυπνο κράτος» στον κόσμο. Οι αισθητήρες και οι κάμερες εγκαθίστανται για να παρακολουθούν πλήρως και τα πάντα, από την κυκλοφορία μέχρι την χωρητικότητα των κάδων απορριμμάτων.

Στη Σιγκαπούρη ο φωτισμός διαδραματίζει έναν ρόλο στο εξαιρετικά έξυπνο δίκτυο μεταφορών της πόλης, το οποίο χρησιμοποιεί οδικούς αισθητήρες, έξυπνα φανάρια και έξυπνο χώρο στάθμευσης.

Πριν λίγα χρόνια, η Philips Lighting ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Sentosa Development Corporation για την ανάπτυξη ενός συνδεδεμένου συστήματος διαχείρισης φωτισμού στο νησιωτικό θέρετρο Sentosa της Σιγκαπούρης.

 Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι εγκαταστάθηκε το σύστημα επικοινωνίας ορατού φωτός (VLC) στο τεράστιο Mall CapitaLand, ένα σύστημα που τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους και επιτρέπει στους αγοραστές να βρίσκουν τα αγαπημένα τους καταστήματα μέσα στον λαβύρινθο των διαδρόμων και τις διάφορες πτέρυγες ενός εμπορικού κέντρου.

Οι αρχές στη Σιγκαπούρη έχουν επίσης ενώσει τις δυνάμεις τους με την Σκωτσέζικη Li-Fi εταιρία pureLifi, σε μια προσπάθεια να φέρουν τις επαναστατικές αυτές τεχνολογίες στη χώρα τους.

 

3) Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη είναι ήδη μια από τις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου με αειφόρο ανάπτυξη και έχει θέσει στόχο να καταστεί το 2025 μια πόλη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σχεδόν το ήμισυ των φωτιστικών δρόμου αντικαταστάθηκαν πρόσφατα με LED. Ορισμένα από αυτά τα νέα εξαρτήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός αναπτυσσόμενου έξυπνου δικτύου φωτισμού.

Ο φωτισμός δρόμου LED, ενεργοποιείται όταν τα οχήματα πλησιάζουν και χαλαρώνει αφού περάσουν. Με την μέθοδο αυτή οι δρόμοι δεν φωτίζονται διαρκώς, παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο. Αυτή είναι μια ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με ότι εφαρμόστηκε στην Μ. Βρετανία, δηλαδή την πλήρη απενεργοποίηση του φωτισμού δρόμου προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Τα εφοδιασμένα με αισθητήρα φωτιστικά, είναι επίσης σε θέση να συλλέγουν δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία συμβάλλοντας έτσι στον συντονισμό των υπηρεσιών της πόλης. Για παράδειγμα, τα φωτιστικά μπορούν να ειδοποιήσουν τις αρχές όταν τα δοχεία απορριμμάτων πρέπει να αδειάσουν.

 

2) Σαν Φρανσίσκο

Το Σαν Φρανσίσκο ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πρώτες έξυπνες πόλεις του κόσμου και δεδομένης της τοποθεσίας του, κοντά στη Silicon Valley, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Η πόλη έχει τα περισσότερα κτίρια με πιστοποίηση LEED από οποιαδήποτε άλλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τρέχει την πρωτοβουλία "Διασυνδεδεμένη Πόλη" βοηθώντας τους κατοίκους να εντοπίζουν θέσεις στάθμευσης.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι 18.500 φωτιστικά δρόμου με λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης θα αντικατασταθούν από έξυπνα φωτιστικά LED.

 Τα νέα LED θα λειτουργούν μέσω ασύρματων έξυπνων controllers που θα επιτρέπουν στην πόλη να παρακολουθεί εξ αποστάσεως την απόδοση του φωτισμού κατά τόπους και να ρυθμίζει την ένταση των φώτων όπως απαιτείται. Για παράδειγμα, εάν συμβεί κάποιο περιστατικό κατά την κυκλοφορία των οχημάτων, τα φώτα θα πρέπει να δυναμώσουν στο σημείο.

 Τα φώτα θα προειδοποιήσουν, επίσης, τις αρχές της πόλης, όταν τα φωτιστικά σώματα σταματούν λόγω βλάβης ή καίγονται, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των πολιτών με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων για την πόλη.

 Τα νέα φώτα δρόμου του Σαν Φρανσίσκο θα τροφοδοτούνται με 100% καθαρή ενέργεια, τα οποία μαζί με τα ασύρματα χειριστήρια, θα τα αναδείξει ως τα πιο "πράσινα" φώτα δρόμου στην Καλιφόρνια.

1) Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη είναι γνωστή παγκοσμίως για τις δυνατότητες της ως "έξυπνη πόλη".

Τα κουτιά που είναι τοποθετημένα στα φωτιστικά, διαθέτουν ρυθμισμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία είναι σε θέση να μετρήσουν τα επίπεδα κυκλοφορίας, την ρύπανση στους δρόμους, τα συγκεντρωμένα πλήθη και ακόμη και τον αριθμό των φωτογραφιών από έναν συγκεκριμένο δρόμο που έχουν αναρτηθεί στο Instagram.

Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες των φωτιστικών δρόμου και αλλά και του εδάφους χρησιμοποιούνται επίσης για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών στη Βαρκελώνη.

Πριν από μερικά χρόνια, η πόλη υπέστη μια πολύ σοβαρή ξηρασία και λίγο έλειψε να ξεμείνει εντελώς από νερό. Επομένως, οι έξυπνοι αισθητήρες με την δυνατότητα τους να μετρούν τις βροχοπτώσεις, μπορούν να αναλύουν τα αρδευτικά επίπεδα στο έδαφος και να αξιοποιούνται οι πληροφορίες αυτές στη συνέχεια για την τροποποίηση του συστήματος διοχέτευσης νερού στην πόλη, για καλύτερη εξοικονόμηση.

Η πόλη της Βαρκελώνης διαθέτει στο διαδίκτυο τον αισθητήρα που έχει αναπτύξει, με το όνομα Sentilo,   που σημαίνει ότι οι σχεδιαστές των πόλεων από όλο τον κόσμο μπορούν να μελετήσουν τις δραστηριότητες της  Βαρκελώνης στο τομέα "έξυπνη πόλη" και να εμπνευστούν για τα δικά τους έργα.

Copyright © 2018 FOS Designed and developed by Netsteps