Blog - Γνωρίστε το Li-Fi

Swipe to the left
Γνωρίστε το Li-Fi
9 Νοεμβρίου 2017

Προσεχώς, οι λαμπτήρες δεν θα φωτίζουν απλά, αλλά θα μεταδίδουν και δεδομένα στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο, σε ταχύτητες μεγαλύτερες και από αυτές των ασύρματων δικτύων Wi-Fi. Ο Γερμανός μηχανικός Harald Haas, ο οποίος πρωτοστάτησε στην τεχνολογία αυτή, παρουσίασε το θέμα μέσω online βίντεο στo TEDGlobal talk τον Ιούλιο του 2011, εισάγοντας τον όρο Li-Fi (Light Fidelity).
Την επόμενη χρονιά ο Haas, καθηγητής, επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, στον τομέα Mobile Communications, ίδρυσε την start-up pureLiFi Ltd μαζί με μια ομάδα ερευνητών που εργάζονται με πάθος από το 2008 για την τεχνολογία και τις εμπορικές πτυχές της.
Αργότερα, η τεχνολογία αυτή αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή Τυποποίησης για οπτικά ασύρματα δίκτυα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), μιας παγκόσμιας τεχνικής και επαγγελματικής οργάνωσης για την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το 2013, η εταιρεία pureLiFi υπό τον Haas, παρουσίασε το πρώτο διαθέσιμο στην αγορά προϊόν Li-Fi. Δύο χρόνια αργότερα, η σκοτσέζικη startup συνεργάστηκε με την γαλλική Lucibel, κατασκευάστρια εταιρία βιομηχανικών φωτιστικών, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού και να εμπορευθούν το πρώτο πλήρως βιομηχανοποιημένο φωτιστικό Li-Fi της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, εγκατέστησαν την τεχνολογία στα γραφεία των real estate εταιριών Νexity και Sogeprom στο Παρίσι, μεταξύ άλλων έργων που ανέλαβαν στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία.
Την ίδια χρονιά, ο Haas συνυπέγραψε με τον Svilen Dimitrov και δημοσίευσε τις «Αρχές Επικοινωνιών με LED: Προς την κατεύθυνση του δικτυακού Li-Fi».
Όπως υποστηρίζει ο Haas, «το Li-fi είναι μια ασύρματη δικτύωση μέσω του φωτός με μια σημαντική διαφορά: Το δίκτυο παρέχει πολλαπλά σημεία πρόσβασης για πολλούς χρήστες, οι οποίοι έχουν και την δυνατότητα της κίνησης χωρίς να διακόπτεται η εκπομπή και η λήψη στις συσκευές τους. Aν ένας χρήστης, για παράδειγμα, βρίσκεται κάτω από ένα Li-Fi φωτιστικό και μετακινηθεί προς ένα άλλο, ενώ είναι σε λειτουργία η εφαρμογή skype, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στη συνομιλία του»

Στην τεχνολογία Li-Fi, ένας λαμπτήρας εξυπηρετεί έναν ή πολλούς χρήστες στο δίκτυό του με αμφίδρομο τρόπο. Η τεχνολογία διαθέτει ζεύξη uplink και ζεύξη downlink. Το Li-Fi χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για την ανερχόμενη ζεύξη (uplink) εκμεταλλευόμενη την ευρύτητα του φάσματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας και δεδομένου ότι οι χρήστες δεν χρειάζονται το φως από τις συσκευές τους. Και αν αναρωτιέστε πότε η τεχνολογία Li-Fi θα έρθει στη μόδα…, η Li-Fi βρίσκεται ήδη στην αγορά. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το μέγεθος αγοράς της Li-Fi θα είναι 100 δισ. δολάρια μέχρι τα έτη 2022-24.

Ο κόσμος μας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, μεταξύ τρίτης και τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, που σημαίνει ότι δημιουργείται μια οικονομία δεδομένων (data economy) και αποκαλύπτονται καινούργιες εξελίξεις, όπως τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), η Τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, οι «έξυπνες» κατασκευές, τα «έξυπνα σπίτια», οι «έξυπνες» πόλεις κ.ο.κ. Αυτές οι εφαρμογές θα κάνουν τη συνδεσιμότητα απαραίτητη.

Ο Haas πιστεύει πως «η Li-Fi θέτει τις προϋποθέσεις για την επερχόμενη βιομηχανική επανάσταση».

Πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/li-fi-building-nervous-system-ensuing-industrial-bhattacharjee

Copyright © 2018 FOS Designed and developed by Netsteps